Polozelené čaje Oolongy
Čaje Oolongy
Čaje žlutozelené - polozelené(čínsky čching-cha ) též oolong nebo woolong, modrozelený nebo dokonce modrý – lístky prošly kratší oxidací (přechod mezi zelenými a černými čaji). Charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Rozlišujeme oolongy podle stupně oxidace. Málo oxidované mezi 8 - 20%, středně oxidované mezi 20-40%, více oxidované mezi 50-70%. Obecně ale stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 %. Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování použité odrůdy a způsobu zpracování. Může být sladká až ovocná s medovou vůní, hutná chlebová s dřevitými a praženými či kovovými tóny, nebo osvěžující zelinkavá s květinovým aroma. Nálev je světle žlutozelené až tmavě oranžové barvy. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, tvar listů bývá v zásadě dvojí. Mohou být volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku.
- Oolongy Nepál
- Oolongy Barma
- Oolongy Čína
- Oolongy Grusia
- Oolongy Thajsko
- Oolongy Tchaj-wan
- Oolongy Indie
- Oolongy Vietnam
- Oolongy Srí Lanka
- OOLONGY BALENÉ ČAJE EXPECT
Nejprodávanější
Tchajwanský polozelený čaj pravý s bergamotovou silicí. Lehce fermentovaný oolong (10-15%) pěstovaný v Ming Jian v oblasti Nantou v nadmořské výšce kolem 350-400 metrů.
Vynikájící třída taiwanského polozeleného čaje, který je aromatizovaný jasmínovým květem. Je lehce fermentovaný, pouze na 10-15%, svinutý do malých kuliček.
Kvalitní tchajwanský polozelený ochucený čaj pravý. Čaj ochucený květy Vonokvětky (Osmanthus).
Tchajwanský ochucený polozelený čaj pravý. Lehce fermentovaný oolong (10-15%) pěstovaný v Ming Jian v oblasti Nantou v nadmořské výšce kolem 350-400 metrů.
Kvalitní tchajwanský polozelený čaj pravý. Silně oxidovaný oolong (90%).
Vysokohorský kvalitní polozelený čaj aromatizovaný růží. Silná růžová vůně suchého čaje po zalití výrazně zjemní, čaj má příjemné smetanovo-květové aroma s medovým podtónem.
porcovaný polozelený čaj 20 x 2g
Gui Fei byl objeven po zemětřesení, jenž nastalo 21. září 1999 v centrální části Taiwanu.
Specifické vysokohorské podminky zapřičiňují větší množství katechininu v čajových lístcích. Ten redukuje hořké a a hrubé chuťové složky a čaj tak získává velejemnou chuť.