ČAJE PU ERH
Dodatečně fermentované čaje Pu Erh
(čínsky hei cha)
Čaje Pu Erh dělíme na - sypané, celolisté
- lisované do rozmanitých forem
Tyto druhy dále dělíme podle použitého listu a dle druhu zpracování.
Zelený tip Pu Erh - nazýváme také jako syrový raw, sheng cha, nebo také nevařený. Vyrábějí se z meziproduktu z Mao Cha nebo Ta Jie, postup je stejný jako u zeleného čaje. Je nutné dezaktivovat produkci enzymů teplem a usušením. U lisovaných forem se odváží určité množství (zpravidla 357g, 250g nebo 100g, vždy záleží na tvaru a velikosti výsledného produktu – koláč, cihla, miska), to se vsype do kovového válce a na krátký okamžik se vystaví horké páře. Listy se tím navlhčí a jejich objem se značně zmenší. Takto spařené listy se vsypou do předem připravené pevné látky kde se zabalí a vytvarují do přibližně požadovaného tvaru. V dalším kroku se vloží i s látkou do kamenné, (v dnešní době kovové) formy ve které se poté vylisují. Dle použitého tvaru formy vzniká požadovaný tvar výrobku, který nese obchodní jméno dle tvaru. Označení Beng Cha vystihuje kruhový neboli koláč, Fang cha je jméno pro tvar obdélníkový či čtvercový v našem případě cihla, Tuo cha je pojmenování pro misku někdy také díky podobnosti hnízdo.
Tmavý tip Pu Erh - nazýváme shu nebo ripe, jinak také vařený. Stejně jako zelený Pu Erh je vyráběn z odrůdy Mao Cha nebo Ta-Jie, doslovně velký list, který vyrostl v provincii Yun-nan. Nasbíraný list se po sklizni nechá zavadnout po té se suší na slunci. Následně se listy navrší v šířce okolo 1m do výšky 50-60cm, v délce 6 a více metrů. Nyní se důkladně skropí vodou, po té se zakryjí plachtou. Následně započne proces fermentace při teplotě okolo 60°C, který trvá 50 až 90 dní. Potom se takto fermentovaný list rozhrne na velké ploše a suší přibližně 14 dní. Následuje třídění listí. Lepší kvalita listí je prodávána v sypané formě, není to však pravidlem. Horší je použita pro lisované druhy, které se opět lisují do různých tvarů s rozličnou hmotností.
Nejprodávanější
Směs Yunnanského Pu Erhu a Verbeny (list Sporýše).obsahuje kofein.
Kvalitní třída, tmavého čínského čaje Pu erh ochucená mléčným aroma.
Velmi zajímavá kombinace nejznámnějšího Yunnanského čaje Pu Erhu ve směsi s Anýzem, Lékořicí a Badyánem.obsahuje kofein.
shu - tmavý typ - ripeKvalitní, středně lisovaný list do tvaru hracích kostek. Návev červenohnědé barvy, typické zemité chuti .