Pu-erh, čaj, který stojí za to ochutnat
Pu-erh, neboli pu-er či pchu-er, je dodatečně fermentovaný čaj. V jeho chuti i vůni dominuje zemitost, která u levnějších variant tmavého pu-erhu může připomínat zatuchlost sklepních prostor či ztrouchnivělé dřeva. Kvalitní čaj Pu-erh má však velmi osobitou chuť a díky fermentaci i blahodárné účinky.
Čaj Pu-erh
Název Pu-erh je odvozen od města Pu'er v čínské provincii Yunnan (Jün-nan), střediska obchodu s čajem. Odtud pochází většina Pu-erhů, kterým se říká Čínský penicilin. Díky fermentaci čaj časem nedegraduje a zráním jeho ostřejší zemité tóny ustupují do pozadí, chuť se zakulacuje, získává tóny ovoce a vzácných dřevin.
Výrobní proces
Pu-erh má specifický proces výroby se způsoby zpracování sheng nebo shu. Ručně sbírané lístky velkolisté odrůdy čajovníku Da-Ye se suší na slunci, krátce opečou pro odstranění enzymů a dosuší. Meziprodukt označovaný Mao cha se dál zpracovává.
Zpracování Sheng
Mao cha se propaří a změklé vlhké lístky se slisují. Na nich zůstanou přirozeně se vyskytující bakterie způsobující pozvolné zrání čaje po několik let. Pu-erhy typu Sheng najdete s označením zelené, světlé, raw, sheng cha, syrové či nevařené.
Zpracování Shu
Mao cha se skládá do vrstev, navlhčí a přikryje celtami pro zrychlení fermentace. Pak se slisuje do tvarů, nebo suší na sypaný čaj. Pu-erhy Shu se značí jako tmavý, cooked, ripe či vařený. Po zalití je tmavý, do červena, má zemité aroma i chuť.
Pu-erh pro sběratele
Forma celolistého čaje Pu-erh cha má větší hnědé listy. Čím vyšší sorta, tím drobnější lístky. Typické je lisování do kompaktních tvarů s elegantním vzhledem. Mívá podobu koláčků Beeng Cha, cihel Zhuan Cha i malých misek či hnízd Tuo Cha. Lístky mohou být vlisovány do bambusu či sušených mandarinek pro ovocný nádech. Luxusní variantou jsou i jemné bílé Pu-erhy z vrcholových lístků čajovníku.
Jak si připravit čaj Pu-erh
Obecně se 4 - 8 g lístků zalévá 250 ml vody o teplotě 100 °C. Lisovaný Pu-erh je pro více nálevů. Na začátku se dělá nultý nálev. Lístky se nabudí a drobné čajové zlomky vypláchnou. Doba louhování je 1 - 2 minuty, podle druhu, síly slisování a preferencí chuti. První nálevy se louhují déle, po rozbalení lístků kratší dobu a pak se délka nálevů opět postupně prodlužuje. U lisovaného Pu-erhu si odlomíte přiměřené množství speciálním pu-erhovým nožíkem či klasickým nožem s ostrou špičkou.