Čaj Yin Zhen Silver Needle
Jin čen - stříbrné jehličky, Baihao, Pai Chao, Bílé obočí.
| Kategorie: | Bílé čaje Čína | 
|---|---|
| Balení: | Rozvažované | 
| Čajový obřad Gong Fu: | ano | 
| Originální název: | Yin Zhen, Bai Hao, Pai Chao, Silvery Needle, Stříbrné jehly | 
| Oblast: | Čína Fujian | 
| Příprava: | zalijeme vodou o teplotě 70-80c, louhujeme 2 - 3 minuty. vícekrát | 
| Vícenálevový čaj: | ano | 
| Teplota vody: | 70-80 °C | 
| Čas přípravy: | 2-3 min. | 
| Množství čaje: | 2-3 g na cca 200ml | 
Jin čen-stříbrné jehličky, Bai Hao, Pai Chao. Raritní tradiční čínský bílý čaj z provincie Fujian (600 m n.m.). Historie tohoto čaje sahá až k dynastii Tang (před 1000 lety), kdy byl na znamení nejvyšší úcty určen výhradně čínskému císaři. Yin Zhen, „jehla“, vystihuje vzhled silných rovných pupenů se špičkami jemnými a ostrými jako jehly. Bai Hao neboli „stříbro“ označuje bílé chmýří podél pupenů.
Je sklízen ručně, výhradně z jemných, neotevřených poupat čajových lístků pokrytých bílým sametovým chmýřím. Na 100 g tohoto speciálního čaje je potřeba asi 3000 pupenů, proto se ročně vyrábí jen extrémně malé množství. Tento čaj získal v roce 1982 ocenění „Národní čaj Číny“ a je řazen mezi desítku nejslavnějších čínských čajů.
Listy zkroucené obsypané jemným chmýřím, tvarované do delších stříbřitých „jehlic“ . Barva nálevu světle medová. Chuť jemná, nasládlá, svěže ovocná, dlouhotrvající, s trávovou dochuťí. Vícenálevový čaj s velmi vysokým obsahem antioxidantů. Jedinečný chuťový zážitek.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
