Zelený čaj Japan Matcha Kabuse
Japonská čajová specialita - práškový čaj Matcha Kabuse, kultivar Yabukita, čajová zahrada Yame-shi, prefektura Fukuoka.
Kategorie: | Zelené čaje Japonsko |
---|---|
Balení: | Rozvažované |
Čajový obřad Chanoyu: | ano |
Originální název: | Matcha Kabuse |
Oblast: | Japonsko, garden Yame-shi, prfektura Fukuoka |
Příprava: | |
Vícenálevový čaj: | ne |
Teplota vody: | 70°C |
Čas přípravy: | 0,5- 1 min. |
Množství čaje: | 2-3 g |
Práškovitý čaj Matcha je japonskou čajovou specialitou. V minulosti byla podávána pouze při ceremoniálních příležitostech (japonský čajový obřad Cha-no-yu) k přípravě tzv. šlehaného čaje. Vůbec poprvé byla Matcha užívána ve 12. století a dnes není jen čajem a zdravým nápojem doslova „nabitým“ vitamíny, minerály a antioxidanty, ale i plnohodnotnou přísadou do zmrzlin, krémů, kávy či mléka. Velmi oblíbené a populární je např. Matcha Latte.
Matcha se vyrábí rozemletím listových částí kvalitního čaje nejvyšší kvality převážně druhu Gyokuro na jemný, světle zelený prášek. Je pěstována unikátní zastiňovací technikou, kdy čtyři týdny před plánovanou sklizní jsou čajovníky přikryté tmavou, neprodyšnou plachtou, aby byly čajovníky nuceny vyprodukovat co nejvíce chlorofylu a výsledný čaj měl krásnou, zelenou barvu.
K přípravě čaje matcha tradičním způsobem (šleháním) je nejlepší bambusová metlička – chasen, kterou vyrábí v Japonsku z jediného kousku bambusu zruční mistři: https://www.expect.cz/cajova-metlicka-chasen-na-matchu--bambus--long-54/. Rozemletý čaj se bambusovou lžičkou chasaku: https://www.expect.cz/lzicka-chashaku-na-matchu/ vloží do kameninové misky chawan: https://www.expect.cz/miska-japan-kamenina-chawan-pink-flowery-9cm/. Viz. japonský set na přípravu čaje matcha: https://www.expect.cz/japonska-souprava-acer-na-matcha-caj/. Matcha se postupně zalije vodou o teplotě max. 70 °C a ručně šlehá do husté pěny, přičemž po dopití by měla být miska bez zbytků prášku matcha.
Chuť je svěží, trávovitá s výjimečně dlouhým hořkosladkým dozvukem. Velmi silný čaj. Dle chuti se připravuje i řidší a slabší tzv. usucha k běžnějšímu popíjení. Čaj je pro jeho čerstvost nutné perfektně uzavřít a skladovat na chladném místě.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.