Čaj Pchu Er

Pu´ erh (Pchu-er, Pu-erh)  slavný léčivý čaj

Tento čaj proslul svými blahodárnými účinky na lidský organismus. Listy pocházejí ze širokolistých čajových stromů ta-jie (Velký list), které rostou v provincii Jun-nan.

Odborníci se domnívají, že jsou bližšími příbuznými prapůvodních, starobylých čajových stromů z předglaciální doby než strom malolistých odrůd. Čaj ze stromů ta-jie  se na trhu objevuje pod názvy Pchu-er, za své pojmenování vděčí stejnojmennému městu, kde přišel  na svět.  Podle záznamů z období dynastie Sung, obyvatelé pohraničních oblastí Jun-nanu a Tibetu pijí Pchu-er už od dob dynastie Thang.  Kublajchánova armáda, ,,pacifikující“ ve  13. století jihozápad Číny po mongolských vpádech, přinesla Pchu-er i do dalších částí Číny.

Díky vysoké oblibě a léčebným účinkům byli nuceni vyřešit způsob přepravy a také i jeho skladování.  V této době započalo jeho lisování do různých tvarů což se dochovalo až do dnešních dnů.  Mezi velmi oblíbené formy patří např.   Jun-nan tchuo-čcha (Yunnan Tuo cha, lisovaný v miskách) , Pu´er Cake ( tabulkový ve tvaru kruhu - koláče), Pu´er brick ( do tvaru obdelníku - cihličky. Čaj Pu´er  však může být také zelený.

    Za starých časů se sklizené lístky tohoto čaje v nůších snášely z vysokých hor ke zpracování do okresního města Pchu-er. Přímo v okrese Pchu-er, který leží na rozhraní střední a jižní části provincie Jun-nan, se čaj nepěstuje, avšak název okresu si díky tomuto čaji získal mezinárodní renomé.

 V Číně se Pchu-er používá jako lék proti poruchám trávení a průjmu. Tamější moderní lékařský výzkum mu přisuzuje schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Pchu-er se obyčejně skladuje dlouho – podle asijské tradice se za nejlepší a nejprospěšnější považují lístky pokryté jemnou vrstvou plísně. Co se však týká omezování hladiny cholesterolu, dvě univerzitní studie ani studie výzkumného ústavu lékařství v Japonsku neprokázaly mezi dva roky starým a dvacet let starým čajem Pchu-er žádný podstatný rozdíl.

 Pchu-er je jemný čaj, který je vhodný pro mladé i staré, pro zdravé i churavé. Značka Yun-nan Tuo cha, jedna z forem čaje Pchu-er, obdržela na konferenci v Barceloně v roce 1986 mezinárodní ocenění.

 Pchu-er se vyznačuje ojedinělou kombinací nezvyklých charakteristik. Jde o čaj vyráběný z mimořádně velkých listů, pěstuje se ve zvláštních podmínkách daných podnebím a půdou hor Jun-nanu a je jen částečně fermentovaný, ale více než oolong. Chuť Pchu-eru se popisuje jako vyvážená, avšak kdo na ni není zvyklý, možná nedocení jeho ,,zatuchlou“, nebo snad lépe ,,zemitou“ příchuť, která je nejvýraznější po prvním louhování. Pro opravdové znalce je však právě tato nezvyklá chuť známkou výjimečnosti tohoto čaje a jeho léčebných účinků. Někteří odborníci doporučují navyknout si nejdříve na Nuo-šan Pchu-er, u něhož zemitá příchuť není tak vyrazná. Nebo je také možné smíchat  Pchu-er s trochou čaje levnější sorty Jin-čenu (Yinzhen), aby ,,zemitá“ chuť ustoupila upozadí, či jen proto, aby vznikla chuť zcela nová.  Pchu-er je známý tím, že si udrží chuť i po několikerém louhování.

 Pchu-er se prodává sypaný (ze sypaných Pchu-erů je nejznámější Nuo-šan ze stejnojmenných hor), nebo lisovaný, přičemž názvy odpovídají tvaru výlisku.

 Nápoj tento ze všech nejvíce prospěšný, udržuje v dokonalém stavu zdravotním až do velmi pozdního věku.

Jeho zvláštními ctnostmi pak jsou:

  • Probouzí činorodost a žádostivost těla.
  • Pomáhá při bolestech hlavy, závratích a pocitech ztěžklosti její.
  • Zbavuje sedlin ve slezině.
  • Je velmi dobrý proti kamenům a usazeninám, čistí ledviny a močovody, zvláště pije-li se s medem včelím namísto cukru.
  • Zbavuje těžkosti s dýcháním, odstraňuje zábran.
  • Je dobrý proti tloustnutí, na pročišťování tělních tekutin a zraku.
  • Odstraňuje malátnost, projasňuje melancholii a usměrňuje prudkost povahy.
  • Je dobrý proti nestrávené potravě, posiluje slabosti ventriklu čili žaludku, takže roste chuť a dobře se zažívá, zvláště mužům korpulentním a těm, kteří ve velkém masa pojídají.
  • Zahání těžké sny, dá mozku odpočinouti a posiluje paměť.
  • Překonává lehký spánek a vůbec i jediný doušek tohoto nápoje předchází ospalosti, takže celé noci je možno tráviti ve studovně bez újmy na zdraví, ježto jemně zaléčí a posiluje ústí žaludeční.
  • Předchází a léčí zimnici, přejedení a horečku, vymáčení příslušného množství listů vyvolává to nejjemnější zvracení a uvolňuje dýchání pórů a bylo podáváno s úžasnými úspěchy.
  • Posiluje (připravuje-li se s mlékem a vodou) vnitřní orgány a předchází souchotinám a mocně potlačí bolesti ve střevech, způsobené zácpou či průjmem.
  • Je dobrý na rýmu, vodnatelnost a kurděje, čistí krev od potu a moče, je-li správně vymáčen, a vyháněje infekci.
  • Zbavuje veškerých bolestí břicha pocházejících ze zaražených větrů a šetrně čistí žlučník.

Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních o potravinách, nemohou být žádným potravinám přiřazovány jiná výživová a zdravotní tvrzení kromě povolených.

Proto účinky shora uvedené na této stránce jsou ty, které byly všeobecně známé ve starých dobách a nejsou garantovány !!!

Zpět do obchodu