Polozelený čaj China Haicha oolong Japanese style
Lahodný kvalitní China Haicha oolong Japanese style z okresu Deqing u hornaté čínské provincie Zheijang.
Kategorie: | Oolongy Čína |
---|---|
Balení: | Rozvažované |
Čajový obřad Gong Fu: | ano |
Originální název: | Haicha oolong |
Oblast: | Čína Zhejiang Deqing |
Příprava: | Zalijte 70-80°C horkou vodou a louhujte 1-2 minuty /vícekrát/. |
Vícenálevový čaj: | ano |
Teplota vody: | 70 - 80 °C |
Čas přípravy: | 1-2 min. |
Množství čaje: | 2-3 g na cca 100ml |
Čajová specialita, moderní mistrovské dílo ve své vlastní kategorii. Něco mezi oolongem, zeleným čajem a pouchongem.
Lahodný kvalitní China Haicha oolong Japanese style z okresu Deqing u hornaté čínské provincie Zheijang je unikátní kombinací japonských a čínských výrobních postupů pro zpracování čaje. Japonské čaje jsou dlouhodobě velice žádané a z důvodu uspokojení vysoké poptávky přistoupili japonští pěstitelé k neobvyklému kroku a spojili se s čínskými. Výsledkem je čajová specialita na rozhraní zeleného čaje a velmi lehce oxidovaného čaje typu Pouchong.
Jihovýchodní čínská proslulá horská provincie Zheijang se nachází 50 - 200 metrů nad mořem, má vysoce úrodnou půdu s dostatkem vláhy, velmi vhodnou pro pěstování čajů. Pro výrobu této poměrně nové sorty čaje Haicha oolong se vybírají plně rozvinuté lístky. Sklizeň probíhá na jaře. Oproti běžnému způsobu zpracování se u Haicha Oolongu využívá k zastavení oxidace tradiční japonská metoda-napařování (dvojitý proces vaření v páře a suchého tepla). Fermentace je velmi mírná, kvůli čemuž si výsledný nálev zachovává svěží zelenou barvu. Poté přichází na řadu ruční tvarování lístků do drobných nepravidelných kuliček.
Listy jsou tmavě zelené, svinuté do menších polokulovitých „ulitek“. Nálev je čirý, podle doby louhování od nefritově zelené barvy až k slabě žluté s chutí aromatickou, květinovou, s mírnou sladkostí a s ořechovými podtóny.
Haicha oolong je navíc jako stvořený pro přípravu pomocí tradičního čajového rituálu pocházejícího z Číny Gong Fu Cha za použití speciální sady čajového náčiní. Lístky se opakovaně zalévají v malé konvičce s dobou louhování trvající cca 20 s a s jejich následným postupným prodlužováním o cca 10 s u dalších nálevů. I při běžném způsobu přípravy čaje se lze potěšit oku lahodícímu „tanci“ čajových lístků, které se po zalití horkou vodou krásně rozvinou…
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.