Žluté čaje, jejich historie, druhy i benefity
Žluté čaje jsou výjimečné a vzácné díky své jemné chuti, bohaté historii a složitému výrobnímu procesu. Vyrábějí se ve specifických oblastech s unikátním klimatem.
Historie žlutého čaje
Poprvé byly vyrobeny pro císařský dvůr dynastie Ming v letech 1368 – 1644. Výroba byla dlouho pečlivě střeženým tajemstvím a vzácný čaj byl symbolem luxusu elitní vrstvy. Tajný proces výroby byl vysoce sofistikovaný a předávaný jen odborníkům. Císařský či královský nápoj vyžaduje vodu o nižší teplotě než u černých a zelených čajů.
Výroba a pěstování žlutého čaje
Složitý proces vyžaduje zkušenosti a preciznost. Listy se podobně jako u zelených čajů lehce oxidují, pak procházejí unikátním procesem zvaným men huan neboli žloutnutí. Pomalé sušení listů při nízké teplotě umožňuje rozvoj charakteristické žluté barvy a jemné chuti. Náročný proces vyžaduje pečlivou kontrolu teploty a vlhkosti.
Tradiční pěstování žlutých čajů vyžaduje specifické podmínky, vyšší nadmořskou výšku, chladnější, mlhavé, vlhké klima a kvalitní půdu. To podporuje pomalejší růst čajových keřů a při tradičním zpracování přispívá k unikátnímu chuťovému profilu.
Druhy žlutého čaje
Huang Da Cha (Velký žlutý čaj)
Pochází z provincie Anhui s malebnými horami a teplým, vlhkým klimatem. Chuť je bohatá, vyvážená, jemně sladká, charakteristická jemnými tóny ořechů a květin.
Huang Xiao Cha (Malý žlutý čaj)
Pochází z provincie Hunan, nazývaného království čajů. Menší varianta žlutého čaje má jemnější a lehčí chuť se svěžími tóny ovoce a květin v každém doušku.
Junshan Yinzhen (Stříbrná jehla z hory Junshan)
Pochází z provincie Hunan, z ostrova Junshan na jezeře Dongting. Velké, jemné listy Junshan Yinzhen dávají čaji lehkou, osvěžující chuť, s jemnými tóny květin a medu.
Meng Ding Huang Ya (Mlžný vrchol) nebo také Yellow Buds (Žluté výhonky)
Pochází z provincie Sichuan, z hor Meng Ding, z mladých, neotevřených pupenů. Chuť je jemná, s delikátními tóny medu, květin i ovoce a s ořechovými podtóny.
Žlutý čaj pro podporu soustředění a vnitřní rovnováhu
V některých buddhistických chrámech v Číně a dalších asijských zemích byl žlutý čaj posvátným nápojem při meditativních a zenových rituálech. Podporoval u mnichů soustředění a vnitřní rovnováhu. Antioxidanty ve žlutém čaji chrání před škodlivými volnými radikály, podporují činnost srdce, trávení a imunitní systém. Nízký obsah kofeinu jemně stimuluje bez nadměrného vzrušení a zklidní mysl i tělo. Jde o jemnější alternativu k černým a zeleným čajům.