Za ibiškový čaj vám vaše tělo poděkuje
Ibiškový čaj má výraznou, osvěžující, mírně kyselou chuť, sytou červenou barvu, vysoký obsah antioxidantů a pozitivní vliv na vitalitu. Podle odborné literatury jeho pravidelné pití může snížit tlak, odvodnit tělo, ulevit nohám i posílit trávení. Pili ho už obyvatelé starověkého Egypta. Podávali ho studený, aby se osvěžili v horku pouště.
Antioxidanty, vitamín C a železo
Ibiškový čaj je plný antioxidantů, které nám pomáhají v boji proti volným radikálům. Při jejich nedostatku volné radikály narušují zdravé buňky a způsobují nerovnováhu. Antioxidanty se nacházejí v antokyanech rostliny, které dodávají ibišku sytou červenou barvu. Další důležité látky z ibiškového čaje tvoří zejména prospěšný vitamín C a železo, které naše tělo potřebuje zejména pro správný chod imunitního systému.
Protizánětlivé účinky
Protizánětlivé látky v ibiškovém květu pomáhají v boji s akné. Spolu s vitamínem C účinně potlačují vznik tohoto urputného kožního onemocnění. Díky antibakteriálním a antivirovým vlastnostem pomůže při různých zánětlivých onemocněních, jako je artritida, nachlazení a chřipka. Skvělou kombinaci tvoří s šípkovým čajem.
Krevní tlak, kardiovaskulární systém i regulace hladiny cukru v krvi
Vědecké studie prokazují, že si pravidelným pitím ibiškového čaje můžete snížit systolický i diastolický krevní tlak. Podpora kardiovaskulárního systému pomáhá chránit cévy a snižovat riziko srdečních chorob. Normální činnost cévní soustavy odstraní pocit těžkých nohou. K účinkům čaje patří i regulace cukru v krvi. U lidí s diabetem zlepší citlivost na inzulin a přispěje ke stabilizaci hladiny glukózy v krvi.
Podpora trávení, metabolismu i hubnutí
Pití ibiškového čaje zahrnuje také příznivé působení na trávení. Pomáhá stimulovat produkci žaludečních šťáv, zlepšuje trávení tuků, může pomoci při snižování hladiny cholesterolu a udržení zdravého metabolismu, což je klíčové při prevenci obezity.
Alternativa sladkých limonád při dehydrataci
Vodou nezaženete žízeň, slazeným nápojům se vyhýbáte a pak máte problém s dehydratací? Chuť studeného ibiškového čaje v horkých dnech osvěží a podpoříte vylučování přebytečné vody z těla. Navrátí vám přirozený svalový tonus i vitalitu.
Protinádorová aktivita
Studie prokázaly, že ibišek může mít potenciál v léčbě rakoviny, za což může jeho "selektivní toxicita". Jde o schopnost zabránit buněčným mutacím a vzniku rakoviny. Může být prospěšný i při léčbě rakoviny prsu, prostaty i jater díky schopnosti rozpoznat a zničit rakovinné buňky, aniž by ovlivnil buňky zdravé buňky.
Ibiškový čaj připravíte zalitím sušeného květu ibišku vroucí vodou a louhováním 10 minut. Na jeden šálek použijte 1 až 2 čajové lžičky sušených květů na 250 ml vody a poté čaj sceďte. Můžete ho pít horký, nebo jej nechat vychladnout a podávat s ledem a případně citronem či medem. Je velmi osvěžující a lahodný.
