Vážení zákazníci, rádi bychom Vás informovali že provozovna v Hořicích je k 30.4.2025 uzavřena. Nově nás naleznete v Turnově na adrese 28.října, č.p.816. Osobní odběr pouze po domluvě. Děkujeme za pochopení a přízeň.

Aromatizace čajů má bohatou historii

Přidávání aromat do čajů a čajových směsí se provádělo už ve staré Číně, Indii či Japonsku. Květy jasmínu, růže či lotosu, anebo různé druhy koření přidané do vlhkého čaje zvýrazní jeho chuť. Nejstarším z aromatizovaných čajů je jasmínový. Aromata vytvoří speciální chutě, zesílí ty existující, vyváží je a standardizují produkty.

Značení čajů s aromaty

  • Čaj aromatizovaný – obsahuje přidaná aroma.

  • Čaj ochucený – obsahuje pouze přidané komponenty, nikoli aroma.

  • Čaj ochucený, aromatizovaný – obsahuje komponenty i aroma.

  • Čaj ovoněný - do čaje jsou přidávány jen aromatické květy např. jasmín, které mohou být z čaje vyjmuty nebo v něm zůstanou.

Název přírodní klasické aroma nahradil dříve používaná označení přírodně identická a umělá aromata.

Přírodní aroma 

Přírodní aroma se získává z běžně se vyskytujících přírodních zdrojů. Jahodové aroma může být z plodů, listů i květů jahodníku. Při označení přírodní aroma musí být obsah aromatu z konkrétního přírodního zdroje minimálně 95 % aromatické látky. Přírodní aromata však mají menší trvanlivost i stabilitu a druhy jsou omezené.

Přírodními aromaty jsou esenciální oleje, které se získávají například z květů rostlin, slupek citrusových plodů či koření, ale i extrakty, třeba vanilkový z vanilkových lusků. Okvětní lístky, poupata a kousky sušeného ovoce v čajích a ochucených ovocných směsích, nejsou jen nositelem chuti, ale i vizuálními komponenty, které do čajů vnesou estetiku a eleganci. Rovnováha mezi čajem a aromatem nabízí unikátní chuť.

Umělé aroma 

Umělé aroma se vyrábí chemickými procesy v laboratoři. Chemickou strukturou jsou totožné s přírodními látkami. Mají delší trvanlivost i stabilitu a větší intenzitu vůní i druhovou rozmanitost. Naše tělo neohrožují, mohou však mít chemickou silnou vůni.

Vše, co nás obklopuje, má své chemické složení. Jde o směs atomů uhlíku, vodíku, kyslíku apod. Úkolem flavouristy je jednotlivé chemické prvky mistrně spojit a vytvořit tak perfektně vyvážený aromatizovaný čaj, ať už s přírodním či syntetickým aroma.

Výrobní proces

Aromatizovat lze všechny druhy čajů. Kvalita použitých surovin, tedy samotného čaje a esenciálních olejů je vždy zcela zásadní. Pro aromatizaci čajů se používají kapalná aromata, která se dobře váží na čajové lístky. Po usušení čajových lístků se na ně přírodní esenciální oleje získávané z květin nebo z ovoce většinou nanášejí sprejem. Většina našich aromatizovaných čajů je čistě přírodní, tedy bez přidaných aromat. Všechny potřebné informace najdete vždy u každého produktu přímo v popisu.