Vážení zákazníci, rádi bychom Vás informovali že provozovna v Hořicích je k 30.4.2025 uzavřena. Nově nás naleznete v Turnově na adrese 28.října, č.p.816. Osobní odběr pouze po domluvě. Děkujeme za pochopení a přízeň.

Objevte čaj kvetoucí ve vaší konvičce

Art Tea, ručně vázané čaje neboli Gongyi Cha [kung-i čcha], vás zaujmou a potěší. Představují zajímavý dárek, kterým překvapíte své blízké, ale i vizuální a chuťový zážitek pro vás samotné. Kvetoucí čaj přináší novou inspiraci ve světě fantazie.

Kvetoucí čaj

Kvetoucí čaj vytváří dokonalé kouzlo. Po zalití vodou se malá pevná kulička složená z čajových lístků přímo před vašima očima rozvine v zelenou růžici, ze které vypluje malebný barevný květ. Kvetoucí čaje krásně vypadají a lahodně chutnají i voní. Tyto tvarované čaje představují čínskou specialitu protkanou uměním ve zpracování čaje.

Historie tvarovaných kvetoucích čajů

Kung-i znamená umění či řemeslnou dovednost. Umění ručně tvarovaného čaje se v Číně rozvíjí stovky let. Během čínské kulturní revoluce (1966-1977) však bylo na čas odsuzováno a zakazováno jako symbol buržoazní společnosti. Tradici čajů má provincie Jün-nan, odkud také pochází nejslavnější z nich. Mnoho z nich se vyrábí i ve Fu-ťienu a An-chuej a téměř ve všech provinciích. Čajové lístky mají různý tvar. Berou na sebe podobu perel, prstenů, spirál, ulit, kloboučků, žaludu, houbiček, srdcí, lotosu, chryzantém, růží, lilií, jasmínu, plodů ovoce, kuliček i čajových konviček.

Složení čajů Art Tea

Ručně vázané kvetoucí čaje Art Tea se nejčastěji vyrábí ze speciálních odrůd čajovníku vyšlechtěných v roce 1955 Čchi-menským čajovým výzkumným institutem a An-chuejskou zemědělskou akademií. Odrůda Yin Zhen [jin čen] nebo také Silver Needle či Stříbrná jehla, zahrnuje dlouhé, úzké a pevné lístky vhodné pro tvarování. Jsou jemně ochmýřené, mají příjemnou barvu, vysokou kvalitu a dlouhotrvající nasládlou chuť, která nehořkne ani při delším nebo vícenásobném louhování čaje.

Unikátní tvar i vůně

Čajové lístky se často suší s jasmínem, magnólií a jinými rostlinami, aby získaly opojnou vůni. Kvetoucí čaje se vytváří navrstvením a pevným svázáním až více než 200 čajových lístků kolem jednoho či více květů. Stonek květu se k lístkům připevní provázkem, díky čemuž se při louhování květ neodděluje od čajové růžice. Zůstává uvnitř nebo se elegantně vznáší nad ní. Čaj se pak napaří a vysuší. Při prvním zalití se lístek po lístku postupně otevírá, na hladinu stoupají malé bublinky vzduchu, až se objeví rozvíjející se květ. Čaj se podle teploty vody a tvaru plně otevře do 3-5 minut.

Jak si připravit kvetoucí čaj

Aby vynikla krása čajového květu, připravte si čaj ve skleněné konvičce o obsahu 250- 500 ml. Hladina vody by měla být alespoň 10 cm, doporučovaná teplota vody pro první zalití je kolem 80°C, na další nálevy vždy o 5°C teplejší než u nálevu předchozího. Čaj louhujte asi 3-5 minut. Z čaje si připravíte až 4 čajové nálevy. Vychutnejte si lahodný čaj při chvílích relaxace a potěšte se jeho výjimečnou krásou.