Polozelený čaj China Tie Guan Yin K101 oolong
Výborná střední třída nejslavnějšího z čínských oolongů Tie Guan Yin (Tchie Kuan-jin, Ti Kwan Yin) „Železná bohyně milosrdenství“ pochází z provincie Fujian z regionu Anxi. Patří mezi méně oxidované oolongy, je tedy zelenější.
Kategorie: | Oolongy Čína |
---|---|
Balení: | Rozvažované |
Bio organic: | ne |
Čajový obřad Gong Fu: | ano |
Čajový obřad Chanoyu: | ne |
Originální název: | Tchie Kuan-jin - Železná bohyně milosrdenství, Tie Kwan Yin, Tit Koon Yum, Tie Guanyin |
Oblast: | Čína |
Příprava: | Zalijte 70-80°C horkou vodou a louhujte 1-2 minuty /vícekrát/. |
Vícenálevový čaj: | ano |
Teplota vody: | 70-80 °C |
Čas přípravy: | 1-2 min. |
Množství čaje: | 2-3 g na cca 100ml |
Čaj je pojmenován podle buddhistické bohyně soucitu, laskavosti a moudrosti.
Existuje řada legend, které vysvětlují původ jména Tie Guan Yin. Jsou mezi nimi i tyto dvě.
První vypráví příběh učence Wanga, který na jedné ze svých cest náhodně objevil prazvláštní čajový keř. Zasadil ho ve své zahradě a z čajových lístků pak připravil čaj, jaký ještě neokusil. Při cestě k císařskému dvoru ho vzal jako dárek císaři, známému čajomilci, kterému okamžitě zachutnal. Protože zpracované čajové lístečky byly těžké jako železo a krásné jako samotná bohyně milosrdenství byl čaj nazván „Železnou bohyní milosrdenství“.
Druhá legenda vypráví příběh chudého farmáře jménem Wei. Cestou z čajových polí, kolem kterých každodenně chodil, byl chrám se železnou sochou Guan Yin. Wei si všiml, že se stav chrámu zhoršuje. Rozhodl se ho zachránit. Předsevzal si celý chrám uklidit, vyčistit a pravidelně se v něm modlit. Dělal to mnoho měsíců. Jednou v noci se mu ve snu objevila Guan Yin a řekla mu, že za chrámem je jeskyně s pokladem, který na něj čeká. Po vstupu do jeskyně objevil Wei výhonek čajovníku. Zasadil ho na své pole a vypěstoval z něho velký čajový keř. Z tohoto čajovníku byl ten nejlepší čaj. Proto rozdal větvičky keře všem svým sousedům. Wei a jeho sousedé začali pěstovat a prodávat tento skvělý čaj pod názvem Tie Guan Yin.
Ať už vznikl polozelený čaj Tie Guan Yin jakkoli, je nejrozšířenější a nejšpičkovější třídy jsou považovány za nejlepší a nejdražší z čínských oolongů.
Proces výroby zjednodušeně probíhá tak, že po sklizni (obvykle v květnu) se nechají zelené lístky čajovníků krátce zavadnout na slunci. Následně jsou ručním přehazováním v ošatkách jemně natřeseny. Tím dojde k porušení buněčných struktur a zahájení kontrolované fermentace. Vše se několikrát opakuje, vždy s 1-2 hodinovou přestávkou. Podle vůně farmář usoudí, zda je fermentace u konce a nechá čaj několik minut vyhřívat v kotli. Po rychlém ochlazení je Tie Kuan Yin rolován (za použití jemných rostlinných olejů a vosků – aby se lístky neslepovaly a déle si uchovaly čerstvost) a následně sušen.
Listy jsou tmavě zelené, pevně svinuté do středních granulek. Nálev je žlutozelený, čirý s chutí vyváženou, aromatickou, jemně květinovou s příjemně natrpklými tóny.
Vícenálevový čaj k celodennímu popíjení. Vynikající seznámení s třídou „zelenějších“ oolongů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.